Horen en zien

Als u een vleermuis heeft gevonden, moet u altijd eerst contact opnemen met uw gemeente. Deze behoren een meldpunt te hebben voor vleermuizen en vleermuisproblemen!
Elk jaar in deze periode is er een flinke toename in het aantal meldingen van vleermuizen in slaap- en woonkamers. Dit komt deels doordat de jongen zijn uitgevlogen, die niet altijd de ingang van hun woonplek (bijvoorbeeld in de spouw) even goed kunnen vinden.
En in deze tijden van warm weer staan veel ramen open en is een foutje snel gemaakt. Zo komen deze dieren terecht in bijvoorbeeld de slaap- of woonkamer. Maar ook volwassen dieren kunnen binnenkomen, zoals wanneer zij een koeler stukje in de spouw zoeken en zo via een kier in bijvoorbeeld het plafond in de woonruimtes terecht komen.
Voor sommige mensen is het gefladder van de vleermuizen beangstigend, hoewel dit niet nodig is. De vleermuizen zullen zelf altijd proberen om mensen te ontwijken, wat ze met hun echolocatie en ogen ook goed kunnen. Maar het is natuurlijk wel begrijpelijk dat mensen de vleermuizen uit hun slaapkamer weg willen hebben. Ook voor de vleermuizen is dat natuurlijk het beste.
Probeer de vleermuizen niet te vangen, de kans is groot dat ze daarbij gewond raken. Vleermuizen zijn kwetsbare dieren. Wat kun je wel doen? Doe het licht uit en open alle ramen en deuren. Wacht daarna rustig af. Meestal zullen de vleermuizen dan zelf de ruimte verlaten.
Gaan de vleermuizen niet vanzelf weg?
Neem dan contact met uw gemeente. Voor de gemeente Boxmeer is dat I. Derks   0485 585911 aanspreekpunt en voor Sint Anthonis ….  0485 388857.
Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met een deskundige in de buurt of de Vleermuizenwerkgroep
http://www.vleermuis.net