Bijz. gebeurtenisTerwijl wij, Martien Bongers en Sjef Demaret, stonden te kijken en luisteren naar het zwermen* van een groepje Rosse vleermuizen (Nyctalus noctula) vlogen er  twee van deze  Rossevleermuizen  in de vlucht  tegen elkaar.
Een vleermuis vloog door, de  andere  vleermuis viel naar beneden en bleef versuft op een takje liggen, na enige seconden viel de vleermuis daarna  op de grond. 
SlachtofferOok daar bleef de vleermuis even versuft liggen  om vervolgens  wat vooruit te krabbelen.Twee pogingen  om het diertje op te pakken en weer op de boomstam met het hol  te plaatsen mislukte door onervarenheid van onze kant. Hulp was ook  niet nodig bleek al snel.  Tot onze  verbazing kroop het diertje kort na de val richting pad, sloeg rechts af, daarna een stukje over het pad door het gras, om vervolgens weer rechtsaf te slaan  en  verder over  dode bladeren en onder braamstruiken door  linea recta naar de Eik  met het hol te kruipen.
TekeningOm  daarna tegen deze eik op te klauteren om uiteindelijk in het hol te verdwijnen. Blijkbaar kunnen Rosse vleermuizen zich op de grond ook goed oriënteren, althans deze rosse vleermuis.
De grote vraag blijft natuurlijk, was deze  route, na de botsing en val, een echt bewuste keuze?
Of was het puur toeval dat deze vleermuis net de juiste boomstam met het eigen hol uitkoos om tegenop te klauteren?
We zullen er waarschijnlijk nooit achter komen.
BoomEen reconstructie van het  “Ongeval”.  Datum  ongeval 21-5-2014  Tijdstip ongeval circa 04.46.  De weersomstandigheden, licht bewolkt, temp circa 13 graden. Plaats van het “ongeval”  Noord Brabant, Gemeente Sint  Anthonis.  Landgoed De Groote Slink.
Landingsplaats na de botsing op een twijg van een Lijsterbes.Afgelegde afstand vanaf valplek naar  hol in de Eik, circa 13.30.meter.
Sjef Demaret, Martien Bongers,
Leden IVN De Maasvallei  Boxmeer, werkgroep Vleermuizen