Vleermuizeninventarisatie met batloggers

Batlogger2015

De Batlogger. Naast de gewone batdetectoren gebruiken wij sinds 2015 ook de batlogger. Dit is een apparaat dat zelfstandig en automatisch in realtime vleermuisgeluiden opneemt en op een geheugenkaart kan opslaan. Verder wordt bij elke opname een gps positie en temperatuur neergezet.

De werking.  De batlogger kan gedurende circa 2-3 nachten vleermuisgeluiden opnemen. Het apparaat werkt alleen als er een ultrasoon geluid langs komt, dat kan een vleermuis, een sprinkhaan of bijvoorbeeld een fiets of auto zijn. Bij het ontbreken van een ultrasoon geluid, valt de batlogger automatische in slaapmodus, en wordt weer wakker als weer een ultrasoon geluid langskomt.

Batexplorer De opgenomen ultrasone geluiden kunnen doormiddel van het software programma, Batexplorer, zichtbaar en hoorbaar worden gemaakt. Het programma analyseert de opnamen data en brengt deze op naam. In een aantal gevallen is deze uitslag niet correct en moet er handmatig geanalyseerd worden. Voor een juiste analyse is het belangrijk dat call’s, de vleermuisgeluiden, ontdaan worden van bijgeluiden, zoals van een auto, fiets of sprinkhaan.

De praktijk Het analyseren van de vleermuisopnamen in de praktijk is niet iets wat je even doet. Het kost tijd en moeite om de juiste analyse te maken als het programma het aflaat weten. Een goede hulp bij dat werk is het boek “Acoustic Ecology of European Bats” van Michel Barataud, ISBN MNHN:978-2-85653-771-8